top of page

Προσέγγιση

Οι θεραπευτές της ομάδας JOP(Jungian Oriented Psychotherapy) εργαζόμαστε στο πνεύμα της Αναλυτικής Ψυχολογίας του C.G. Jung που δίνει προτεραιότητα στην δημιουργική τάση του ανθρώπινου ψυχισμού μέσα από την συνδιαλλαγή με την φαντασία, την απόπειρα κατανόησης του ονείρου και την θεραπευτική εμπιστοσύνη σε εκείνο που ονομάζουμε συμβολική ζωή.

Παρατηρούμε τα ψυχικά φαινόμενα με σεβασμό και περιέργεια, όπως αυτά εκδηλώνονται στο αυθόρμητο ξετύλιγμα του χαρακτήρα μας, στις περιπέτειες της καθημερινότητας. Από τις κορυφές των ιδεών μέχρι τις κοιλάδες των δακρύων, στο καλό και το κακό, στις ανάσες της ευτυχίας μέχρι τους κόμπους της δυσφορίας, στις στιγμές της συνειδητοποιημένης ελευθερίας μέχρι τους επίμονους μονολόγους της συμπτωματολογίας αναζητούμε εκείνη τη μοναδική σπίθα ζωντάνιας που αποκαλούμε χαρακτήρα. Οι έκδηλοι και οι σιωπηλοί διάλογοι με τον χαρακτήρα μας είναι οι στιγμές που ανακαλύπτουμε και αποκαλύπτουμε τον εαυτό μας.

Κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σύνθετη ιδιαιτερότητα που προκύπτει από την ιδιοσυγκρασία, την προσωπική του ιστορία, το ευρύτερο περιβάλλον, την εποχή, την ανάγκη και την τύχη. Φιλοξενούμε τις αντιφάσεις της ζωής στο ρυθμικό καρδιοχτύπι της ψυχικής μας πραγματικότητας. Ο εαυτός είναι ο αλληγορικός χώρος που η σκέψη, η μνήμη και το όνειρο μετατρέπουν τα συμβάντα της ζωής σε βιωμένες εμπειρίες. Θεωρούμε πως βασικός θεραπευτικός παράγοντας είναι η υπηρέτηση της έμφυτης ορμής του ψυχισμού προς την συνειδητοποίηση της αλήθειας του. Αυτό γίνεται δυνατό μέσα από μια ψυχολογική οπτική που μας απελευθερώνει από τα δόγματα της συνήθειας, τους αυτοματισμούς των συμπλεγμάτων, από τον κυνισμό της κυριολεξίας του τραύματος και την αμυντική υποχώρηση σε μια ανεξέταστη προσαρμογή στις συλλογικές αξίες.

“The unconscious is not a demoniacal monster, but a natural entity which, as far as moral sense, aesthetic taste, and intellectual judgement go, is completely neutral. It only becomes dangerous when our conscious attitude to it is hopelessly wrong. To the degree that we repress it, its danger increases. But the moment the patient begins to assimilate contents that were previously unconscious, its danger diminishes. The dissociation of personality, the anxious division of the day-time and the night-time sides of the psyche, cease with progressive assimilation.”

C.G. Jung

logojop_edited_edited.png

Έχοντας εργαστεί, στην επαγγελματική μας πορεία, με ωμές και ακραίες μορφές ψυχικού πόνου, πιστεύουμε πως η παροχή ψυχολογικής φροντίδας οφείλει να είναι μια ταπεινή και προσγειωμένη εργασία. Η συνέπεια, η ειλικρίνεια, η αντοχή στο άγνωστο, ο σεβασμός στην απαραβίαστη ατομικότητα του άλλου και η αναγνώριση της αναγκαίας παρουσίας του κοινωνικού πλαισίου είναι μερικά από τα πολύτιμα μαθήματα που καθόρισαν την προσέγγιση μας. Βλέπουμε την θεραπευτική σχέση ως μια μορφή αλληλεγγύης που μελετά τον εαυτό της(μεταβίβαση- αντιμεταβίβαση), αναγνωρίζοντας τις στιγμές συνάντησης αλλά και την αποσύνδεση, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για μια πιο γνήσια και συνειδητή αλληλεγγύη προς τον εαυτό αλλά και τον άλλο. 

 

Θεωρούμε την φαντασία, το θεμέλιο της ψυχικής ζωής. Είχαμε την μεγάλη τύχη να εκπαιδευτούμε από κοινού στη μέθοδο του Συμβολοδράματος - Katathym Imaginative Psychotherapie, από τους Ludvik Betak και Peter Teichman. Η εκπαίδευση στην καθοδηγούμενη ονειροπόληση μας βοήθησε να κατανοήσουμε πως η «ψυχή» σκέφτεται αδιάλειπτα μέσα από τις αυθόρμητες εικόνες που παράγει. Κατανοήσαμε επίσης πως το όνειρο δεν είναι μια διαδικασία που σταματά αυστηρά στην ενύπνια κατάσταση, αλλά πως αποτελεί την διαρκή γέφυρα ανάμεσα στον συνειδητό νου και τον ασυνείδητο αρχιτέκτονα της εσωτερικής μας πραγματικότητας. 

 

Αυτή η «προϋπηρεσία» αποτέλεσε πολύτιμη εισαγωγή στην θεωρία και πρακτική της Αναλυτικής Ψυχολογίας. Βοήθησε να μας γίνει σύντομα κατανοητό πως το σύμβολο είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» που εάν παρατηρήσουμε με λεπτότητα και σοβαρότητα θα μας οδηγήσει στο βάθος των ψυχικών φαινομένων, θα μας διδάξει την εσωτερική λογική τους και συνεπώς θα ανοίξει νέους δρόμους για την ανακούφιση του περιττού ψυχικού πόνου. 

 

Τα μέλη της JOP είμαστε ανεξάρτητοι εκπαιδευόμενοι(Routers) της International Association of Analytical Psychology. Στον δρόμο μας για να αποκτήσουμε τον τίτλο του Jungian Psychoanalyst, ακολουθούμε τις εκπαιδευτικές δυνατότητες(σεμινάρια, εποπτείες), τα ηθικά και επαγγελματικά standards και τις αυτογνωσιακές απαιτήσεις(προσωπική ανάλυση) που έχει θέσει ο οργανισμός. Η γιουνγκιανή κοινότητα διαθέτει μέσα στην παράδοση της, τον πλουραλισμό και την εμπιστοσύνη στην θεραπευτική δύναμη της προσωπικότητας του ίδιου του ψυχαναλυτή. Σε αυτό το πλαίσιο ο καθένας από εμάς προσπαθεί να είναι η πιο αυθεντική εκδοχή του στη συναισθηματική καταιγίδα που λέγεται θεραπευτική ώρα και να φροντίζει με συνέπεια, αγάπη και ταπεινότητα το «ιδίωμα» του ως ψυχοθεραπευτής. 

bottom of page